De geheime deuren…… insider tips voor de leukste tentjes van Athene

Ben je op zoek naar bijzondere tentjes in Athene, die alleen de locals weten te vinden? Lees dan dit blog over de pareltjes van Athene die verborgen zitten achter een simpele deur.

Het is even opletten om de geheime-deuren-tentjes te vinden. Je loopt er zo voorbij want het is alleen maar een deur. Geen bord, reclame-uiting of zelfs maar een naam, niets wijst er op dat er achter de deur iets speciaals te vinden zou zijn. En als je zo’n deur opent dan kom je onverwachts terecht in een bijzonder kroegje of authentieke taverna. Dit soort tentjes heb ik in de loop der jaren leren kennen doordat vrienden mij er mee naar toe namen en ik deel ze graag met je.Als je op zoek gaat noteer dan vooral het huisnummer goed, anders bestaat er een kans dat je het niet gaat vinden.

insider tips Atheneinsider tips Atheneinsider tips Athene

TAF (The Art Foundation)   

Midden in het centrum, in één van de nauwe steegjes van Monastiraki,  tussen de oude grammofoonplaten, jaren 70 telefoons, 2de hands huisraad en andere curiosa zit TAF. Op nummer 5 is alleen een deur, met een klein bordje “Metamatic:TAF”. Open de deur in je komt in een tot horecagelegenheid omgetoverde binnenplaats, waar het ook ’s winters goed toeven is omdat het dan overdekt en verwarmd is. De binnenplaats wordt  omzoomd door oude pandjes waar regelmatig exposities worden gehouden. Geniet hier ’s ochtends van een kop koffie of ’s avonds van een cocktail tussen een publiek dat zich het beste laat omschrijven als jong of jong-van-geest en een beetje alternatief.  Op de website vind je informatie over de exposities en events in TAF.

Adres: Normanou 5, 10555 Athene (Monastiraki)  Openingstijden: Dagelijks 11.00 -03.00 uur Website: Theartfoundation

Diporto    

Precies achter de groente-en fruitmarkt, op de hoek van Sokratous en Theatrou , in een kelder, bevindt zich een heel ouderwets restaurantje, dat alleen geopend is voor de lunch. Nu is dat laatste wel een ruim begrip, want vanaf  ‘s ochtends tot aan het einde van de middag kan men hier terecht. Hier geen menukaart, maar je hebt de keuze uit een paar gerechten die er die dag gemaakt zijn, dus altijd vers en erg lekker. Je zult je hier met wat  handen- en voetenwerk moeten behelpen want veel Engels wordt er niet gesproken. En kom je er niet uit, dan loop je met de ober mee naar het keukentje en wijs je gewoon aan wat je hebben wilt.

Adres: Sokratous 9, 10552 Athene Openingstijden: maandag t/m zaterdag 09.00-19.00 uur

insider tips Athene

Ta biftekia tis Karagiorgi Servias  

Lekker lunchen  met een fantastisch uitzicht op het Syntagmaplein, parlementsgebouw én de Akropolis? Loop dan het flatgebouw op Karagiorgis Servias nummer 2 binnen. Neem de ietwat gammele lift naar de negende etage en je komt uit in een klein en eenvoudig restaurantje, mét een terras met fantastisch uitzicht. Er worden maar een paar gerechten geserveerd, allemaal huisgemaakt en vers. De huisspecialiteit is bifteki, de platte Griekse gehaktbal, van de grill. Daarnaast serveren ze nog een handvol andere gerechten waaronder zelfgesneden friet. Als je wijn besteld komt er een volle karaf op tafel en aan het einde reken je alleen de hoeveelheid die je hebt gedronken, af.

Adres: Karagiorgi Servias 2, 10562 Athene  Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 (of eerder als het eten op is)

insider tips Athene

Avli

In de hippe wijk Psiri, in één van die straatje die nog niet helemaal hot-and-happening zijn, ligt Avli, wat binnenplaats betekend op z’n Grieks. Dit is mijn favoriete tentje, hier kom ik heel regelmatig.

Zo gauw je de deur open doet heb je het gevoel dat je op een Grieks eiland, ergens in de jaren 50 terecht bent gekomen. Het binnenplaatsje staat vol met (te) kleine tafels en die typisch Griekse , niet-al-te-comfortabele-en-net-iets-te kleine tavernastoelen, de kleur blauw overheerst en aan de muren hangen foto’s uit lang vervlogen tijden.

Uit de geluidsinstallatie klinken Griekse evergreens, die soms, afhankelijk van het tijdstip, luidkeels worden meegezongen. Het publiek is een mengel moes, want hier komt iedereen, van studenten tot zakenman,  om te genieten van een karafje tsipouro, een populair Grieks distillaat, met meze, Griekse tapas.

De sfeer is gemoedelijk en het personeel vriendelijk, hetgeen misschien komt omdat ze zelf ook wel eens een glaasje meedrinken. Het  is een populaire plek dus soms duurt het even voordat iemand de bestelling op komt nemen. En dan kan het daarna ook nog wel even duren voordat het eten komt, maar dat geeft allemaal niets. Schenk nog een glaasje tsipouro in, die altijd wél snel op tafel staat, relax en geniet.

Adres: Agiou Dimitriou 12, 10554 Athene (Psiri) Openingstijden: dagelijks behalve dinsdag 12.00-02.00 (of later)

insider tips Atheneinsider tips Atheneinsider tips Athene

Speak Easy

Deze bar is heel lastig te vinden, want het heeft niet eens een bordje met huisnummer. Het zit op nummer 12, maar dat weet je alleen maar omdat je er naast nummer 14 ziet staan. Er is alleen een deur met een bel. Druk op de bel en de deur wordt geopend. Loop de trap af naar beneden en dan heb je het gevoel alsof je in een jazzbar in de jaren 30 in New York terecht bent gekomen. Het is donker en uit de luidsprekers klinkt jazzmuziek. Deze plek vraagt om een glas whiskey, waar ze een uitgebreide keuze in hebben. Kun je geen keuze maken? Laat je dan adviseren door de jonge Adonis achter de bar.

Adres: Lekka 12, 10562 Athene Openingstijden: Dagelijks 19.00 -04.00

Mocht je meer tips willen voor leuke zaakjes in Athene óf heb jij een tip voor een bijzonder tentje?  Stuur dan een mail naar: info@agemcalledathens.com.

Dit vind je misschien ook leuk...