Hippe wijnbars in Athene

Er verschijnen steeds meer hippe wijnbars in Athene, waar je kunt genieten van een goed glas Griekse wijn. Griekse wijn begint furore te maken en terecht, want de Griekse wijncultuur is één van de oudste die er bestaat. Waarschijnlijk ontstond de wijnteelt op Kreta, bij opgravingen is hier de oudste wijnpers ter wereld gevonden. Het waren de Grieken die eeuwen voor Christus de druiventeelt en wijnmakerij introduceerden in o.a. Frankrijk en Italië.

We kunnen Griekenland dus gerust de bakermat van de Europese wijncultuur noemen.

In de oudheid speelde wijn een belangrijke rol in Griekenland. Niet voor niets dat de oude Grieken zelfs een God van de wijn hadden, Dionysos, door de Romeinen Bacchus genoemd.

Dionysos plantte een wijnstok en iedereen die met hem in aanraking kwam werd verleid door de daaruit gewonnen drank. Om zich vervolgens bij de stoet te aan te sluiten waarmee Dionysos door de wereld trok om de gave van de wijnteelt aan de mensen te schenken.

In Athene werd ieder voorjaar een groot festival ter ere van Dionysos gehouden. Waarbij de god vooral vereerd werd als de bevrijder van zorg en leed. Van heinde en verre kwam men naar Athene voor dit festival en waren de straten vol met vrolijke mensenmassa’s. Het feest ving aan met een schitterende optocht en talrijke koren zongen ter ere van de god. Men droeg kransen van lentebloemen en er waren opvoeringen van nieuwe tragediën en komedies, waarbij een wedstrijd tussen de verschillende dichters gehouden werd.

Na alle waarschijnlijkheid was het alcoholpercentage in de wijn hoger dan tegenwoordig en werd om die reden de wijn aangelengd met water. Volgens de Grieken dronken alleen barbaren hun wijn puur……

Terug naar wijn in het hedendaagse Griekenland.

Voor veel mensen staat Griekse wijn nog steeds synoniem aan de retsina. Een wijn, vaak van bedenkelijke kwaliteit, die gerijpt werd in vaten die waterdicht waren gemaakt met een hars, die retsina haar specifieke smaak gaf.

Gelukkig is er tegenwoordig een uitgebreide keuze aan goede Griekse wijnen. De combinatie van een uitgebreide keuze aan inheemse wijnsoorten, veel zon, een aangenaam klimaat en weinig regen zorgen er voor dat er hier steeds meer kwaliteitswijnen worden geproduceerd, die ook internationaal meetellen.

Net als in de oudheid zijn de Grieken gek op wijn en verschijnen er in steeds meer hippe wijnbars in Athene waar je terecht kunt voor een goed glas Griekse wijn.

Mijn favoriete wijnbars in Athene zijn:

Cinque Casa (Agatharchou 15, Athina 105 54)  Een onlangs geopende kleine en intieme wijnbar in Psiri, met een gepassioneerde eigenaar die heel veel weet over wijn.Naast een lekker glas wijn, kun je hier ook terecht voor een wijn- of zelfs een foodproeverij,een kennismaking met  mooie en pure Griekse producten.

Vintage (Mitropoleos 66, Athina 105 63)Een stijlvol ingerichte wijnbar, in het centrum, vlakbij de Mitropolis.In overleg met de barman kun je hier een wijnproeverij-op-maat doen, waarbij je een keuze maakt uit bijvoorbeeld een bepaalde regio of een specifiek soort wijn.Behalve wijnbar is het ook een restaurant.

By-the-glass (Souri 2, Athina 105 57)In deze chique, aan de rand van de Plaka gelegen, wijnbar kun je ook een ¼ glas wijn bestellen. Op deze manier kun je je eigen wijnproeverij samenstellen.Je kunt de wijn laten vergezellen door mooi opgediende gerechten.

Winepoint (Porinou 2, Athina 117 42)Deze populaire wijnbar ligt op steenworp afstand van het metrostation Akropolis.Zij bieden een uitgebreide wijnproeverij aan, die je meeneemt langs de belangrijkste Griekse wijngebieden, compleet met documentatie  die je na afloop mee mag nemen.

Jammas!

Dit vind je misschien ook leuk...