Hippe wijnbars in Athene

Er verschijnen steeds meer hippe wijnbars in Athene. Plekken waar je kunt genieten van een glas goede Griekse wijn. Voorbij is gelukkig de tijd dat er in Griekenland alleen retsina – een harswijn van bedenkelijk niveau- werd geschonken. Veel van de wijnen die er nu in Griekenland worden geproduceerd zijn van een prima kwaliteit. Niet voor niets dat ze regelmatig bekroond worden op internationale  wijnbeurzen.

De Griekse wijncultuur is één van de oudste die er bestaat. Waarschijnlijk was Kreta de eerste plek in Griekenland waar wijn werd gemaakt. Het waren de Grieken die ver voor voor Christus de druiventeelt en wijnmakerij introduceerden in o.a. Frankrijk en Italië.

We kunnen Griekenland dus gerust de bakermat van de Europese wijncultuur noemen.

In de oudheid speelde wijn een belangrijke rol in Griekenland. Niet voor niets dat de oude Grieken zelfs een God van de wijn hadden, Dionysos, door de Romeinen Bacchus genoemd.

Dionysos plantte een wijnstok. En iedereen die met hem in aanraking kwam werd verleid door de daaruit gewonnen drank. Om zich vervolgens aan te sluiten bij de stoet  waarmee Dionysos door de wereld trok. Met als doel om de gave van de wijnteelt aan de mensen te schenken.

Naar alle waarschijnlijkheid was het alcoholpercentage in de wijn in de oudheid hoger dan tegenwoordig. Om die reden werd de wijn aangelengd met water. Volgens de Grieken dronken alleen barbaren hun wijn puur……

Wijn in het hedendaagse Griekenland.

Voor veel mensen staat Griekse wijn nog steeds synoniem aan de retsina. Een wijn van slechte van kwaliteit, gerijpt in vaten die waterdicht waren gemaakt met hars. Zo kreeg retsina haar specifieke smaak.

Gelukkig is er tegenwoordig een uitgebreide keuze aan goede Griekse wijnen. Te danken aan een combinatie van goede druivensoorten, veel zon en weinig regen. Er worden  steeds meer kwaliteitswijnen geproduceerd, die ook internationaal meetellen.

Net als in de oudheid zijn de Grieken gek op wijn. En verschijnen er steeds meer hippe wijnbars in Athene waar je terecht kunt voor een glas lekkere Griekse wijn

Mijn favoriete wijnbars in Athene

Cinque Winebar is een  kleine en intieme wijnbar in Psiri. Die wordt gerund door een gepassioneerde familie met veel kennis van wijn. Ze hebben een uitgebreid assortiment aan wijnen die ze per glas schenken. En je kunt er terecht voor een wijnproeverij. Ook leuk is de foodproeverij. Een lekkere kennismaking met mooie en pure Griekse producten.
Agatharchou 15,Psiri
Metro: Thission

Manouka is gevestigd op de rooftop van hotel Utopia. Ongeveer in het midden van de drukke Ermou winkelstraat. Hoog boven het winkelende publiek geniet je hier van de lekkerste Griekse wijnen. Mét uitzicht op de Akropolis. Je kunt er ook terecht om te eten.  
Ermou 46 (7de verdieping)
Metro: Monastiraki

By-the-glass is een chique wijnbar aan de rand van de Plaka. Zij bieden de mogelijkheid om wijn ook per ¼ glas te bestellen. Op deze manier kun je je eigen wijnproeverij samenstellen. Je kunt de wijn laten vergezellen door mooi opgediende gerechten.
Souri 2, Plaka
Metro: Syntagma

Winepoint is een populaire wijnbar op steenworp afstand van metrostation Akropolis. Zij bieden een uitgebreide wijnproeverij, die je meeneemt langs de belangrijkste Griekse wijngebieden. Compleet met documentatie  die je na afloop mee mag nemen.
Porinou 2, Koukaki
Metro: Acropolis

Jammas!

Dit vind je misschien ook leuk...