7 Tips voor als je met kinderen in Athene bent

Athene is een fantastische stad, óók voor kinderen. De Griekse goden en de antieke tempels spreken tot de verbeelding. De verschillende heuvels in het centrum van de stad smeken om een beklimming. En de zee is om de hoek. En voor de lekkere trek hoef je in Athene niet ver te gaan. Op iedere straathoek worden taartjes, ijs en romige Griekse yoghurt verkocht.

Leuk meegenomen is dat kinderen- op vertoon van een geldige ID –tot hun vierentwintigste gratis naar binnen mogen bij de archeologische bezienswaardigheden en de meeste musea. 

In dit blog 7 tips voor wat je allemaal kunt gaan doen als je met kinderen in Athene bent.

Tip 1: Met de kabelbaan óf te voet naar de top van de Lycavittos

De Lycavittos is met zijn bijna 300 meter het hoogste punt van Athene.  Overbodig om te vermelden dat je vanaf hier een fantastisch uitzicht hebt. Je kunt te voet of met de kabelbaan naar boven gaan. Tussen de bomen en agaven slingert er een voetpad naar de top. Terwijl jij tijdens de wandeling  geniet van het steeds veranderende uitzicht, kunnen de kids hier hun energie kwijt. Een andere mogelijkheid is de ondergrondse kabelbaan die ieder half uur gaat.
link website kabelbaan Lycabettus

kinderen in Athene
Tip 2: De Akropolis

Een bezoek aan Athene is niet compleet zonder een bezichtiging van de Akropolis. Om te zorgen dat een bezoek aan het hoogtepunt van de Griekse hoofdstad óók voor je kids een feestje wordt bestel je de kinderspeurtocht “Aan de hand van een godin”. Dit vrolijke boekje met aanwijzingen, opdrachten en achtergrondinformatie is geschreven door niemand minder dan de godin Athene zelf.
link kinderspeurtocht

Tip 3: Het wisselen van de wacht

Voor het parlementsgebouw op het Syntagmaplein ligt het graf van de onbekende soldaat. Dit graf wordt bewaakt door wachters in traditionele uniform. 24 Keer per dag, precies op het hele uur vindt hier de wisseling van de wacht plaats. Een spektakel dat je niet mag missen als je met de kinderen in Athene bent.
De wisseling net gemist? Loop dan een rondje langs de archeologische vondsten die zijn uitgestald in metrostation Syntagma. En zorg dat je om even voor half weer boven bent. Op het halve uur brengen de wachters een groet aan het graf. Dit is een bijna net zo’n boeiend schouwspel als de wisseling zelf.

Tip 4: Ga naar de kust

De zee ligt om de hoek en is makkelijk te bereiken met de tram vanaf het Syntagmaplein. Edem en Alimos, met de hippe beachbar Bolivar, zijn de bekendste Atheense stranden. Ook als het geen strandweer is, blijft een bezoek aan de kust een aanrader. Naast uitwaaien  en iets eten of drinken met uitzicht op zee, is een bezoek het Stavros Niarchos Cultureel Centrum een aanrader. Hier kunnen de kids rennen in het park, het labyrint lopen of spelen bij de fonteinen. Check de evenementenagenda van het cultureel centrum. Want er worden bijna dagelijks gratis toegankelijke activiteiten georganiseerd. Dichtstbijzijnde tramhalte is Tzitzifies . Een aantal malen per dag gaat er ook een gratis shuttlebus vanaf het Syntagmaplein naar het Stavros Niarchos Centrum.

Hier vlakbij ligt het oorlogsschip Averoff. Een eeuw geleden was dit het vlaggenschip van de Griekse marine. Zeker voor jongens is dit tot museum omgetoverde schip een belevenis.
Averoff is geopend op weekdagen van 09.00-17.00 (maandags gesloten) en in het weekend tot 17.00 uur. Dichtstbijzijnde tramhalte is Trokantero.

met kinderen in Athene
Tip 5: Bezoek de zeeschildpaddenopvang in Glyfada

Ben je in het weekend in Athene? Bezoek dan de zeeschildpaddenopvang Archelon in Glyfada. Iedere zaterdag en zondag tussen 11.00-17.00 ben je hier van harte welkom. De schildpaddencentrum Archelon is een opvangcentrum voor zieke of gewonde zeeschildpadden. Hier wordt voorlichting gegeven over zeeschildpadden in het algemeen en de soorten die in Griekenland voorkomen in het bijzonder. Er is zelfs de mogelijkheid om je eigen zeeschildpad te adopteren. Archelon ligt precies achter tramhalte Paleo Demarhio.
link website Archelon

Tip 6: Taartjes eten bij Little Kook in Psiri

Little Kook is een soort sprookjescafé in de trendy wijk Psiri. Superleuk om hier wat te gaan drinken met de kids. Het hele café is helemaal gedecoreerd met figuren uit allerlei verschillende sprookjes. Zelfs de serveersters zien er uit alsof ze zo zijn weggelopen uit een sprookjesboek. Je voelt je hier een soort Alice in Wonderland. 
Little Kook vindt je op Karaiskaki 17 en is iedere dag geopend vanaf 11.00 uur tot ’s avonds laat.

Tip 7: De ‘Athene met kids’ wandeltour

Deze wandeltour is speciaal voor kinderen gemaakt. Met een Nederlandse gids die hier heel goed de weg weet loop je door oude steegjes en beklim je nauwe trapstraatjes. En je komt op plekken met een mooi uitzicht over de hele stad. En wist je dat er schildpadden wonen in Athene? De gids vertelt mooie verhalen onderweg en je krijgt een boekje met opdrachten. En van zo’n tour krijg je honger, dus aan het einde is er een lekkere mini-picknick op één van de heuvels rondom de Akropolis. 
Informatie en reserveren wandeltour

Wil je meer informatie, heb je vragen of wil je een excursie boeken?
Stuur dan een mailtje naar info@agemcalledathens.nl.

Dit vind je misschien ook leuk...