Een wandeling door Psirri……de hippe wijk van Athene

In dit blog neem ik jullie mee langs mijn favoriete plekjes in Psirri, van oorsprong een industrie- en arbeiderswijk die de afgelopen jaren een metamorfose heeft ondergaan. De wijk ontstond in de 19de eeuw  door mensen van het eiland Naxos die naar Athene verhuisden. Al snel echter werd Psirri de thuisbasis van bendes, criminelen en ander gespuis.

De bekendste bende was de Koutsouvakides. De stoere bendeleden waren te herkennen aan hun grote snorren, laarzen met enorme punten en de manier waarop ze hun jas droegen. Namelijk met één arm uit de mouw, zodat ze die snel uit konden trekken als er weer eens gevochten moest worden. De bende terroriseerde heel Psirri en de situatie was zo uit de hand gelopen dat zelfs de politie zich niet meer durfde te vertonen.  Hier kwam een einde aan toen een dappere premier besloot korte metten te  maken met de Koutsouvakides. Hij liet de bendeleden één voor één oppakken, om vervolgens de punten van de laarzen en de ongebruikte mouw af te knippen en ook nog eens hun snor af te scheren. Deze vernedering was te veel voor de Koutsouvakides en ze verdwenen, waardoor de rust terugkeerde in Psirri.

Tegenwoordig  is Psirri een trendy wijk, waar steeds meer bijzondere zaakjes verschijnen. Kunstenaars, winkeltjes met handgemaakt spullen en vintageshops bevinden zich gebroederlijk naast de werkplaatsen van de traditionele ambachtslieden zoals de koperslager en de stoelenmatter. Verder heeft de wijk veel gezellig horeca en is het een walhalla voor de liefhebbers van street-art.

De wandeling begint op de Miaouli, de straat die vanaf het Monastirakiplein naar het gezellige Plateia Iroon loopt. Op nummer 12 zit Karras, hij verkoopt handgemaakte leren tassen en riemen, achterin de winkel heeft hij zijn werkruimte. Neem vervolgens de eerste straat rechts – Protogenous – op nummer 16 zit Apo Xeri, met handgemaakte kleding en accessoires. Bij de buren van Like Yesterday  kun je terecht voor vintage kleding.  Op nummer 6 runt Georgos zijn Treasure House, met bijzondere vintagekleding uit o.a. Italië en een grote collectie vintage Levi’s. Sla linksaf- Kodrika- en aan het einde weer links- Palados.

Op nummer 26 zit Iride de Portu, met handgemaakte schoenen en handtassen. Als je wilt, heb je hier zelfs de mogelijkheid om  je eigen schoenen te ontwerpen. Er naast zit Koumpaki, een klein winkeltje met handgemaakte sieraden en accessoires. Loop twee passen terug en ga, net voorbij Iride de Portu, de passage in. Vooraan links zit Convert Art, hier verkopen ze handgemaakte tassen van gerecycled rubber, alle tassen zijn op meerdere manieren te dragen. Loop een klein stukje door dan zie je rechts Calypshop, met zeepjes en originele cadeauartikelen. Daar naast zit SheWoods, een winkeltje met stijlvolle houten sieraden, gemaakt door de spontane Effie.

De passage komt uit op Plateia Iroon, een plein vol met gezellige terrassen. Voor koffie met de beste bougatsa- filodeeg  met een soort banketbakkersroom, poedersuiker en kaneel- van Athene, kun je terecht bij Bougatsadiko, Plateia Iroon 1. Heb je meer zin in chocoladetaart, ga dan op het terras ernaast zitten, bij Nancy’s  Sweethome. In de namiddag kun je bij de buren van Beertime terecht voor Griekse speciaalbieren.  Loop rechts langs het plein en je komt langs een aantal eetgelegenheden. Heb je honger?Ga dan naar taverna tou Psiri-Eschilou 12-één van de oudste taverna’s van Psiri, met gerechten zoals de Griekse mama die thuis ook kookt. Geniet hier van in de  tuin die verstopt zich achter de taverna.

Op nummer 28 zit sinds kort Remember Fashions, de winkel van de Griekse ontwerper Dimitris Tsounatos. Zijn ietwat extravagante creaties worden gedragen door bekende rocksterren zoals de Scorpions. Loop twee passen terug en hou rechts aan- Agios Dimitriou. Op nummer 19 bevindt zich het winkeltje van 3quarters, met vrolijke handgemaakte tassen vervaardigd van restanten stof die normaal gebruikt worden voor zonweringen. Wil je je onderdompelen in het echte Griekse leven? Ga dan naar Avli voor een karafje tsipouro- een pittig Grieks distillaat- met een pikilia- een bord met verschillende hapjes. Avli zit verstopt zit op nummer 12.

Loop terug naar Plateia Iroon, loop er rechts langs de Karaiskaki-straat in neem de eerste links-Agias Theklas. Aan de linkerkant  op nummer 18, vindt je FayFib met handgemaakte sieraden. Aan het einde van de straat- op nummer 2- kun je bij Melissinos terecht voor handgemaakte leren sandalen. Groten der aarde als de Beatles, Barbara Streisand en Maria Callas gingen je al voor.  Sla aan het einde rechtsaf, de drukke Ermou op, en neem gelijk de volgende rechts- Pitaki. Dit steegje wordt ’s avonds verlicht door alle die verschillende lampen die je hier ziet hangen. Je komt weer uit op Karaiskakis. Sla linksaf en vergeet niet om even een kijkje te nemen bij de jongens van Articraft op de hoek met Aisopou. Zij maken leren telefoonhoesjes en portemonnees.

Neem het volgende straatje rechts- Hristokoupidou- en het eerste steegje links-Avliton. Ben je toe aan ontspanning? Breng dan een bezoek aan Polis Hammam op nummer 8. Visliefhebbers kunnen  aan de overkant bij Atlantikos terecht. Ga aan het einde rechts en weer rechts, je bevindt je nu op de Navarchou Apostoli.  SpitiMas op nummer 10 is een leuk adresje voor een lichte lunch, hun specialiteiten zijn zelfgemaakte soep en pita, een soort hartige taart op z’n Grieks. Een klein stukje verderop, op nummer 4, zit ouzeri Mavros Gatos, waar ze de beste rakomelo, raki-met-honing, van Athene hebben. Zin in een ijsje? Dan kom je aan je trekken bij Pagomania, die een klein stukje verder rechts op de hoek zit. Ga op deze hoek links- dus niet het straatje waar Pagomania zit verder in lopen- en weer rechts- Agatharchou. Voor een glas lekkere Griekse wijn moet je op nummer 15,bij wijnbar Cinque zijn. De gepassioneerde Gregoris geeft je met veel plezier uitleg en advies over zijn wijnen. Je kunt hier ook een wijnproeverij doen.

Als je rechtdoor loopt kom je op de Agion Anargiron, sla hier linksaf, aan het einde rechts en de eerste weer rechts. Hier op de hoek zie je een mooie muurschildering van Loukanikos, de hond die tijdens de massale betogingen van een aantal jaren geleden volop meedeed met de demonstranten en zo de beroemdste hond van Griekenland werd. Aan het einde van het steegje een andere opvallende graffiti; Merkel en Tsipras in innige omhelzing. Rechts loop je het plein Agia Anargiri op. Trek? Ga dan naar Nikitas– Agios Anargiron 19. Deze taverna is erg populair bij de locals. Het terras naast de kerk met de groene stoeltjes is van hen. Als je hier rechtdoor loopt dan kom je weer op Plateia Iroon en vanaf daar loop je zo naar het Monastirakiplein, waar ook een metrostation is.

In Psirri is nog veel meer te zien en te doen en er komt steeds meer bij, dus ga ook zelf op ontdekkingstocht. Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar info@agemcalledathens.nl

Dit vind je misschien ook leuk...