Een wandeling door Psirri……de hippe wijk van Athene

In dit blog neem ik jullie mee langs mijn favoriete plekjes in Psirri. Dit is van oorsprong een industrie- en arbeiderswijk die de afgelopen jaren een metamorfose heeft ondergaan. De wijk ontstond in de 19de eeuw  door mensen van het eiland Naxos die naar Athene verhuisden. Al snel echter werd Psirri de thuisbasis van bendes, criminelen en ander gespuis.

De bekendste bende was de Koutsouvakides. De stoere bendeleden waren te herkennen aan hun grote snorren, laarzen met enorme punten en de manier waarop ze hun jas droegen. Namelijk met één arm uit de mouw, zodat ze die snel uit konden trekken als er weer eens gevochten moest worden. De bende terroriseerde heel Psirri en de situatie was zo uit de hand gelopen dat zelfs de politie zich niet meer durfde te vertonen.  Hier kwam een einde aan toen een dappere premier besloot korte metten te  maken met de Koutsouvakides. Hij liet de bendeleden één voor één oppakken, om vervolgens de punten van de laarzen en de ongebruikte mouw af te knippen en ook nog eens hun snor af te scheren. Deze vernedering was te veel voor de Koutsouvakides en ze verdwenen, waardoor de rust terugkeerde in Psirri.

Tegenwoordig  is Psirri een trendy wijk, met allerlei bijzondere zaakjes. Kunstenaars, winkeltjes met handgemaakt spullen en vintageshops bevinden zich gebroederlijk naast de werkplaatsen van de traditionele ambachtslieden zoals de koperslager en de stoelenmatter. Verder heeft de wijk veel gezellig horeca en is het een walhalla voor liefhebbers van street-art.

De wandeling begint op de Miaouli, de straat die vanaf het Monastirakiplein naar het gezellige Plateia Iroon loopt. Op nummer 12 zit Urban City Deli , een prima plek om te ontbijten of te brunchen. Draai je op deze plek in ook even om. zodat je de mural van INO , de bekendste streetartkunstenaar van Athene, kunt bewonderen. Twee deuren verder, maar eveneens op nummer 12, zit Karras.  Hij verkoopt handgemaakte leren tassen en riemen, achterin de winkel heeft hij zijn werkruimte. Op nummer 18 verkoopt Karanasios leren lappen, waarmee je thuis zelf aan de slag kunt. Neem vervolgens de eerste straat rechts, dit is de Protogenous. Op nummer 16 zit Badila, voor als je op zoek bent naar een toffe outfit. Bij de buren van Like Yesterday  kun je terecht voor vintage kleding. Voor een koffie tussen de jonge en hippe locals ben je bij Transzistor aan het goede adres.  Op nummer 6 runt Georgos zijn Treasure House. Met bijzondere vintagekleding uit o.a. Italië en een grote collectie vintage Levi’s. Sla linksaf- Kodrika- en aan het einde weer links- Palados.

Op nummer 26 zit Koumpaki. Een klein winkeltje met handgemaakte sieraden en accessoires. Bij de ingang van de passage zit Iride de Portu, met handgemaakte schoenen en handtassen. Als je wilt, heb je hier zelfs de mogelijkheid om  je eigen schoenen te ontwerpen. Loop de passage in en dan zie je rechts Calypshop, met zeepjes en originele cadeauartikelen. Daar naast zit Shewoods, een winkeltje met stijlvolle houten sieraden, gemaakt door de spontane Effie. En daar weer naast zit He-m-n-oid. De plek voor bijzondere kleding en shirts.

De passage komt uit op Plateia Iroon, een plein vol met gezellige terrassen. Voor koffie met de beste bougatsa- filodeeg  met een soort banketbakkersroom, poedersuiker en kaneel- van Athene, kun je terecht bij Bougatsadiko, Plateia Iroon 1. Heb je meer zin in chocoladetaart, ga dan op het terras ernaast zitten. Bij Nancy’s Sweet Home. In de namiddag kun je bij de buren van Beertime terecht voor Griekse speciaalbieren.  Loop rechts langs het plein. Je komt langs een aantal eetgelegenheden die allemaal net iets te toeristisch zijn naar mijn smaak. 

Op nummer 28 zit  Remember Fashions, de winkel van de Griekse ontwerper Dimitris Tsounatos. Zijn ietwat extravagante creaties worden gedragen door bekende rocksterren zoals de Scorpions. Loop twee passen terug en hou rechts aan- Agios Dimitriou. Op nummer 19 bevindt zich het winkeltje van 3quarters. Met vrolijke handgemaakte tassen vervaardigd van restanten stof die normaal gebruikt worden voor zonweringen. Er naast zit I Stoa tou Psiri, een traditionele kafeneio in een modern jasje gestoken. Dit is een prima plek voor een lekkere lunch. Wil je je onderdompelen in het echte Griekse leven? Ga dan naar Avli voor een karafje tsipouro,een pittig Grieks distillaat. Met een pikilia, een bord met verschillende hapjes. Avli zit verstopt zit op nummer 12.

Loop terug naar Plateia Iroon en loop er rechts langs de Karaiskaki-straat in. Voor de beste koulouri -een broodring met sesamzaadjes- van Athene ga je naar To Koulouri tou Psiri op nummer 23. Als je op zoek bent naar sieraden dan neem je de eerste links, de Agias Theklas. Aan de linkerkant  op nummer 18, vindt je FayFib met handgemaakte sieraden. Ga weer terug naar de Karaiskaki en even verderop zie je aan de linker- en de rechterkant sprookjescafé Little Kook.  Dé plek om Instagramwaardige foto’s te maken. Sla hier rechtsaf, de Aisopou in. Maar niet voordat je een kijkje hebt genomen bij de jongens van Articraft op de hoek. Zij maken leren telefoonhoesjes en portemonnees.

Neem het volgende straatje links, ga daarna rechts- Hristokoupidou- en neem het eerste steegje links-Avliton. Ben je toe aan ontspanning? Breng dan een bezoek aan Polis Hammam.  Visliefhebbers kunnen  aan de overkant terecht bij Atlantikos. Ga aan het einde rechts en weer rechts, je bevindt je nu op de Navarchou Apostoli. Hier zit op de ene hoek Ivis voor traditionele Griekse meze. En op de andere hoek zit Minibar voor meze met een moderne twist. Een stukje verder verder op nummer 5 zit ouzeri Mavros Gatos.  Waar ze de beste rakomelo, raki-met-honing, van Athene hebben. En op de hoek zit Coffeebar Picky voor koffie of een gezonde brunch. Zin in een ijsje? Dan kom je aan je trekken bij Pagotomania, die een klein stukje verder rechts op de hoek zit. Als je zin hebt in een glas echt lekkere wijn dan ga je hier  op de hoek links  en weer rechts- Agatharchou. Op nummer 15 zit Wijnbar Cinque . Die wordt gerund door een gepassioneerde familie met veel kennis van wijn. Je kunt hier ook een wijnproeverij doen. Als je zeker wilt zijn van een plekje is het handig om van tevoren te reserveren.

Loop weer terug naar de Navarchou Apostoli en vervolg je weg. Voor een moderne brunch of een lekkere cocktail ga je naar Kalimeres . Je komt uit op de Agios Anargiron. Op nummer 19 zit Nikitas, een taverna die erg populair is bij de locals. Het terras naast de kerk met de groene stoelen is van hen. Deze taverna is erg populair bij de locals.  Als je hier linksaf slaat dan kom je weer op Plateia Iroon. Vanaf daar loop je zo naar het Monastirakiplein, waar ook een metrostation is.

In Psirri is nog veel meer te zien en te doen en er komt steeds meer bij. Dus struin ook lekker zelf op eigen gelegenheid door deze wijk. Wil je meer informatie? Stuur dan een mail naar info@agemcalledathens.nl

Dit vind je misschien ook leuk...