Een bezoek aan de Akropolis

De Akropolis is één van de hoogtepunten van Athene, zowel letterlijk, het is het op één na hoogste punt van de stad, als figuurlijk. Al in de oudheid werd de Akropolis geroemd om zijn prachtige tempels. Een bezoek aan Athene is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan de Akropolis.

Akropolis betekent in het Grieks zoveel als het hoogste punt van de stad. Het is de naam van de 156 meter hoge rots in het centrum van de Griekse hoofdstad, waarop de Atheners 2500 jaar geleden hun wereldberoemde tempels bouwden.

Akropolis

De Akropolis heeft naast de hoofdingang ook een ingang vlakbij het Acropolis metrostation. Voordeel van deze ingang is dat je ook langs andere interessante plekken komt. Zoals het theater van de wijngod Dionysos. Dit theater stamt  uit de 6de eeuw voor Christus en is daarmee het oudste theater van Griekenland.

Een stukje verder kijk je neer op het Odeon van Herodus Atticus. Bijna 2000 jaar geleden bouwde de rijke Herodus Atticus dit odeon ter nagedachtenis aan zijn op jonge leeftijd gestorven vrouw Regilla. Kwade tongen beweren dat hij dit deed uit schuldgevoel, want zij zouden alles behalve een droomhuwelijk hebben gehad. Het wordt iedere zomer gebruikt voor het Atheense zomerfestival. In deze sprookjesachtige ambiance vinden opvoeringen van klassieke tragedies, opera’s en concerten plaats.
Athene festival

Je betreedt de Akropolis via een monumentale ingang, Propyleeën genaamd. In de oudheid was het plafond van deze ingangspoort versierd met sterren. Zo liep je onder de sterrenhemel door de magische Godenwereld binnen.
Het kleine gerestaureerde tempeltje, rechts op de punt van de Akropolis, is het tempeltje van Niké, de godin van de overwinning.
Bovenop de Akropolis aan de linkerkant staat het Erechteion, in deze tempel werden meerdere goden vereerd. Het is beroemd om zijn kariatiden, zuilen in de vorm van vrouwenbeelden. De beelden die je hier ziet zijn kopieën, de originelen staan in het Akropolismuseum, en de mooiste dame staat-helaas-in Londen.
Midden op de Akropolis staat de beroemdste tempel, het Parthenon. Dit is de tempel van de godin Athene, godin van de wijsheid en beschermgodin van de stad Athene. Het Parthenon was helemaal uit marmer opgetrokken en is het eerste perfecte bouwwerk ooit gemaakt. In de tempel stond een indrukwekkend beeld van de godin, 12 meter hoog en gemaakt van goud en ivoor.

Akropolis
Akropolis Museum

De beelden en versieringen van de tempels zijn te zien in het Akropolismuseum. Een prachtig modern gebouw, met veel glas. De eerste verdieping bereik je via een helling. Deze heeft dezelfde stijgingsgraad als de helling die in de oudheid naar de Akropolis leidde.  Op de eerste verdieping staan beelden op sokkels die lukraak verdeeld door de ruimte staan. Op deze manier stonden in de oudheid de beelden rondom de tempels. De bovenste verdieping is gedraaid, zodat die evenwijdig loopt aan het Parthenon. Geen tijd of zin om het hele museum te bezoeken? Ga dan in ieder geval wat drinken in de het restaurant op de 2de verdieping. De toegang tot het restaurant is gratis, net zo als het schitterende uitzicht op de Akropolis.

Akropolis met kinderen

Je wilt de Akropolis graag zien en natuurlijk wil je ook je kids laten kennismaken met dit hoogtepunt uit het antieke Griekenland. En dan het liefst ook nog zonder dat ze na een kwartier al geen zin meer hebben/moe zijn/een ijsje willen/na het strand willen/etc. In dat geval biedt de kinderspeurtocht “Aan de hand van een godin” uitkomst. Dit is een vrolijk boekje met aanwijzingen, opdrachten en achtergrondinformatie geschreven door niemand minder dan de godin Athene zelf. Met dit boekje wordt een bezoek aan de Akropolis óók voor de kids een feestje. “Aan de hand van een godin” is online te bestellen en wordt thuis bezorgt. Tegen een kleine vergoeding- of gratis voor gasten die ook met ons meegaan met een tour- is het mogelijk om het te laten afleveren bij je accommodatie in Athene.
Kinderspeurtocht “Aan de hand van een godin”

Akropolis met een gids

De gebouwen op de Akropolis zijn duizenden jaren oud en hebben al veel doorstaan, dus ze zijn niet meer in perfecte staat. Enige kennis van die rijke geschiedenis is van essentieel belang om je bezoek aan de Akropolis tot een succes te maken. Anders is de kans groot dat je het gevoel hebt dat je naar een stel “oude stenen “ kijkt. Een bezoek aan de Akropolis kun je prima voorbereiden met behulp van boeken, reisgidsen en internet. Een andere mogelijkheid is het om een rondleiding met een gids te doen. Met hun verhalen uit de rijke geschiedenis en mythologie weten zij de oude tempels tot leven te brengen. Op de Akropolis en in het museum mag alleen gegidst worden door gidsen met een licentie. Zo’n gids is te vinden bij het gidsenhokje bij de hoofdingang van de Akropolis. Je kunt bij ons ook terecht voor een Nederlandstalige Akropolisrondleiding. Wij bieden zowel privé- als groepsrondleidingen.

Tips voor je bezoek aan de Akropolis

Er wordt gewerkt met slottijden. Per uur mogen er maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Boek daarom van tevoren je tickets online

De entree is €30,- en in de wintermaanden €10,- . Als je onder de 25 bent mag je met een gratis ticket – te bestellen via de link hier boven- naar binnen. Ben je 65 of ouder dan krijg je 50%-korting. Alleen niet van juni tot september. Voor de kortings- en gratis tickets geldt dat je bij de ingang je originele ID of paspoort moet laten zien. Een kopie of foto wordt niet geaccepteerd. 

De Akropolis is gratis te bezoeken op iedere eerste zondag van de maand van november tot maart. En op 6 maart, 18 april, 18 mei, laatste weekend van september en 28 oktober.

De Akropolis opent om 08.00 uur en sluit, afhankelijk van het seizoen, tussen 17.00 en 20.00 uur. Check de website voor de actuele openingstijden.

De Akropolis is gesloten op 1 januari, 25 maart, Pasen, 1 mei en kerst.

Trek schoenen met profiel aan, want het is glad op sommige plekken. Er is geen schaduw, dus in de zomer is een hoofddeksel een aanrader. En neem een flesje water mee naar binnen. Let op: je mag alleen water mee nemen, niets anders.

Aarzel niet om contact op te nemen als je meer informatie wilt of een rondleiding wilt boeken. Mail: info@agemcalledathens.com, appen of bellen: +30 6983884132.

avondwandeling Akropolis

Dit vind je misschien ook leuk...