De markt in Athene

De centrale markt in Athene, die eigenlijk Varvakios markt heet, is één van mijn favoriete plekjes in de stad. Ik kan geen genoeg krijgen van deze levendige, kleurrijke, chaotisch plek. De markt is gelegen in het centrum van de stad, aan de Athinas straat, ongeveer halverwege het Monastiraki- en Omoniaplein. Ondanks zijn ligging in het centrum van de stad is de markt gericht op locals en zie je hier het echte Athene. Tout Athene komt hier zijn inkopen doen, van in het zwart geklede omaatjes tot de koks van de Atheense taverna’s.

[ezcol_1third][/ezcol_1third] [ezcol_1third][/ezcol_1third] [ezcol_1third_end][/ezcol_1third_end]

markt in Athene     markt in Athene     markt in Athene

Eten en drinken is één van de belangrijkste dingen in het leven van een Griek. Daar besteed je tijd en aandacht aan en vanzelfsprekend gebruik je alleen de beste ingrediënten. En die vind je niet in de supermarkt, maar hier, op de markt, of bij één van die kleine speciaalzaakjes in de straatjes in deze wijk. Het zijn vooral producten van Griekse bodem die worden aangeboden.

De markt bestaat uit een vlees- en visafdeling die is gehuisvest in 19de-eeuwse markthallen. Aan de andere kant van de straat tref je de groente- en fruitmarkt aan.

Laten we beginnen met de vleesmarkt, dat is nog eens wat anders dan de slager in Nederland. Hier geen keurige rijtjes met precies even grote tartaartjes, bieflapjes en karbonades. Hier hangt, vaak een deel, van een beest en daar wordt ter plekke het gevraagde vanaf gesneden.

Op de vismarkt verkopen ze alles wat er zwemt in de Middellandse Zee, vissen, octopus, garnalen en schelpdieren, in allerlei soorten, maten en kleuren.
En midden tussen al die vissen één kraampje met varkenspootjes. Waarom? Navraag levert schouderophalen en het antwoord “etsi” op, vrij vertaald zo iets als “zo is het nu eenmaal”.

[ezcol_1third][/ezcol_1third] [ezcol_1third][/ezcol_1third] [ezcol_1third_end][/ezcol_1third_end]

markt in Athene     markt in Athene     markt in Athene

Aan de overkant van de weg, op de groente- en fruitmarkt, ook alleen maar Griekse producten, op een verdwaalde ananas of mango na. Verse groenten en fruit van eigen bodem en wat je kunt krijgen is afhankelijk van het seizoen. Ik doe me nu nog tegoed aan die, er misschien niet zo perfect uitziende, maar o zo sappige sinaasappels. Drie stuks zijn goed voor twee grote glazen vol sap. En verheug me nu al weer op de aardbeien die er aan zitten te komen. Groot, rood, zoet en sappig en zo geurig dat je hele koelkast er naar ruikt Zomers eet ik me bijna ziek aan de kersen en in de herfst dito aan de druiven.

In de straatjes rondom de markt bevinden zich allerlei kleine speciaalzaakjes van kaasboer tot olijvenwinkel tot notenboer. Er zijn zelfs winkeltjes die alleen maar eieren verkopen.

Ook zijn er een paar koffiebrouwerijen, waar je losse koffie kunt kopen die vers gebrand is en ter plaatse gemalen wordt.
Zin in een kopje echte Griekse koffie? Die is niet zo sterk als je misschien denkt, wel pittig, maar met een verrassend zachte mokka-achtige afdronk.
Ga naar het koffiezaakje dat bij de koffiebrouwerij hoort, naast de markthallen, op de hoek Sofokleos en Athinas. Hier maken ze de Griekse koffie nog op de traditionele manier, in een briki, een heel klein pannetje met een lange steel, op een warme plaat en deels ingegraven in zand.

Kruiden kun je kopen in één van de kraampjes voor de markthallen of, als je echt het beste van het beste wilt, dan ga je naar Bachar (ΜΠΑΧΑΡ), die aan het begin van de Evripidou straat zit, te herkennen aan de rij wachtenden die vaak tot buiten staat.

[ezcol_1third]markt in Athene[/ezcol_1third] [ezcol_1third]markt in Athene[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]markt in Athene[/ezcol_1third_end]

Als je de Evripidou straat een stukje doorloopt,- let even op het creatief benutten van de auto als extra uitstalplek voor bloemen en planten-, kom je bij de winkel van Miran.
Bekend om zijn speciale vleeswaren als gedroogd vlees en worsten met speciale kruiden en bijzondere kazen. Alleen al de winkel zelf is de moeite van een kijkje nemen waard, binnen is het één bonte bedoening en buiten tegen de gevel groeit en bloeit een complete tuin.

Een rondje over de markt sluit ik steevast af met een bezoekje aan mijn grote vriend Gregoris, de eigenaar van “Oikonomidis”, een lokale slijterij gevestigd op de Theatrou, het straatje precies achter de groente- en fruitmarkt. Gregoris verkoopt louter Griekse wijnen en drankjes.
Hij heeft altijd wel een nieuw drankje of een nieuwe wijn in zijn assortiment die ik –oh wat vervelend- verplicht moet proeven.
Vaak koop ik bij Gregoris een flesje van mijn favoriete tikje mousserende witte wijn. En met die aankoop onder de arm ga ik dan als een gelukkig mens naar huis.

Marleen Veldhorst
info@agemcalledathens.nl

Dit vind je misschien ook leuk...